Rólam

Olvasási idő: 2 perc

Sziasztok, Török Csenge vagyok!

A pszichológia alapképzés után kognitív pszichológiát tanultam, mivel mindig is érdekelt az emberi viselkedés, agyműködés és a kutatói munka. Az egyetemi éveim alatt végig tudományos kutatással foglalkoztam, többek között részt vettem alvás kutatásokban, különböző memóriát, készségeket és tanulási folyamatokat vizsgáló kísérletekben.

Kutatócsoportunkkal számos magyar és nemzetközi konferencián prezentáltuk a munkáinkat illetve több publikáció is született az évek során. 

Amikor megszületett a kisfiam, számomra természetes módon minden felmerült kérdésre megbízható és naprakész forrásból próbáltam tájékozódni. A kérdéssor szinte végtelen volt. Minden mozdulata és szusszanása kapcsán eszembe jutott valami, aminek utána tudnék nézni. A sort kezdtem a babák evési, szopizási és alvási szokásaival, később jött a hozzátáplálás, mozgásfejlődés, szeparációs szorongás, nyelvi fejlődés kérdése.

A legfrissebb tudományos cikkek mellett rengeteg friss szülőknek szóló könyvet elolvastam, érdekelt más szülők véleménye, tapasztalata, ezért sok blognak is rendszeres olvasója lettem.

Egy idő után a sokféle nevelési irányzatból kezdett kirajzolódni egy tágabb kép, amiből csipegetve a neveléshez viszonyulok. Egyik irányzatot sem tudtam száz százalékig elfogadni, ahogy feltételezem mások sem és ez rendben is van így. Gyűjtöttem információt innen is, onnan is, a tudást kiegészítettem a tudományos kutatások eredményeivel és úgy döntöttem másokkal is megosztom, amit tanultam, remélve, hogy talán egy-egy témában más szülőknek is segíthetek ezzel.

A cikkek, amelyekre hivatkozom, szakmai szemmel módszertanilag rendben vannak, gondosan megtervezett és kivitelezett kutatások. A könyveket is alapos megfontoltsággal válogatom, fontos, hogy friss információkat közöljön, a mai világ és társadalom berendezkedéséhez igazítsa a nevelési kérdéseket, a szerző hozzáértő, szakamailag elfogadott legyen és nem utolsó szempont az sem, hogy az elmondottakat tudományos kutatások támogassák.

Bízom benne, hogy rajtam kívül sok szülő van, aki tudományosabb szempontból is érdeklődik a gyermeknevelés és -fejlődést illető legújabb kutatási eredmények iránt vagy talán csak szeretné jobban megérteni a babáját.