Gondozás

Így öltöztesd a babát alváshoz

Olvasási idő: 2 perc

A meleg nyár után beköszöntött az ősz és esténként most már jócskán lehűl a levegő. Ilyenkor könnyen megfázhatnak a picik, ha nem figyelünk oda, hogy mibe öltöztessük őket. Újdönsült anyukaként (de sokszor még most is) felmerülnek a tipikus kérdések:”Mit adjak a babára alváshoz?“, “Mibe öltöztessem nagy melegben?” vagy “Hány réteg ruhát adjak a babára ősszel (szélben, fagyban, stb)?“. Végre összegyűjtöttem a legfontosabb információkat a szoba hőmérsékletét, pizsama, hálózsák vastagságát illetően. A cikkből megtudhatod miben altasd a babát és arról is írok, hogy az együtt alvás befolyásolja-e a babák testhőmérsékletének szabályozását.

A babák optimális alvó környezetéhez hozzá tartozik a megfelelő hőmérséklet (nagyjából 20-22°C) ugyanakkor a jó szigetelés (évszakhoz illő öltözék, hálózsák, takaró) biztosítása1

A hálózsákot (vagy újszülött korban a szoros pólyát) ajánlom, hogy a baba egész éjszaka melegen és biztonságban maradhasson. Így nem kell attól félnünk, hogy lerúgja magáról a takarót vagy rátekeredik és ami a legfontosabb, a hálózsák nem tudja betakarni a baba fejét és a légutakat. 

Hatással van a baba hőmérsékletére, ha együtt alszunk?

Egy nagyon részletes kutatás születéstől fél éves korukig követte a babák alvását otthoni környezetben és minden hónapban 2 éjszakát alvás laborban aludtak a baba-mama párosok1. Nagyon sok hasznos információra tettek szert a kutatók a babáknak optimális környezeti hőmérsékletet illetően. 

Kiderült, hogy az anyával egy ágyban alvó újszülöttek testhőmérséklete 2-3°C-kal magasabb volt az éjszaka folyamán azokhoz a babákhoz képest, akik az anya mellett kiságyban aludtak. Ennek ellenére jól működött a hőmérséklet szabályozásuk, sikeresen le tudták adni a fölösleges hőt, sosem melegedtek túl. 

Amikor a babák teste „hűti” vagy „fűti” magát annak érdekében, hogy a szervezet számára megfelelő hőmérsékletet hozzon létre, a test dolgozik, energiát használ fel. Érdemes tehát valamivel vékonyabban öltöztetni a babákat, ha úgy döntünk, hogy egy ágyban alszunk velük.

Minden baba más, de van néhány aranyszabály

A fenti táblázatban a szoba hőmérsékletétől függően megtalálhatjátok, hogy milyen ruhát érdemes a babára adni nagy melegben vagy a téli hónapok során. Érdemes azonban figyelni az adott babát, hogy mennyire fázós vagy izzadós. 

Elképzelhető, hogy a fázósabb babák eggyel több réteget igényelnek, mint a táblázatban leírt alvó viselet és ők akkor fognak jól aludni, ha van rajtuk még egy plusz trikó is a pizsi alatt.

Éjszaka, az alvásritmushoz hasonlóan a testhőmérséklet is egy meghatározott természetes napi ritmust követ. Ez a ritmus nagyjából a harmadik hónap környékén rendszereződik (addig az alváshoz hasonlóan nem szabályos mintázatot követ)2. Innentől a felnőttekéhez hasonlóan az esti órákban lehűl a test majd a hajnalhoz és reggelhez közelítve néhány fokot melegedni fog. 

Mi az a tog?

Tog: a textiliparban használt mértékegység, mely az adott termék szigetelőképességét jelzi. Az anyag tog mértéke a két felülete közötti tízszeres hőmérsékletkülönbség (Celsius fokban) amikor a hőáramlás mértéke 1 W/m2.

Magyarul viszont:

a 0,5 tog a vékony hálózsáknak felel meg (kb. átlagos pamut rugdalózó anyagának vastagsága)
az 1-1,5 tog nagyjából a közepes vastagságú hálózsáknak felel meg
a 2,5 vagy ennél magasabb pedig már vastag, téli hálózsák


Hivatkozás:

  1. Fleming, P., Young, J., & Blair, P. (2006). The importance of mother-baby interactions in determining nighttime thermal conditions for sleeping infants: Observations from the home and the sleep laboratory. Paediatrics & Child Health, 11(suppl_A), 7A-10A.
  2. McGraw, K., Hoffmann, R., Harker, C., & Herman, J. H. (1999). The development of circadian rhythms in a human infant. Sleep, 22(3), 303-310.

Oszd meg saját véleményed