Gondozás

Falatkás hozzátáplálás, másnéven BLW

Olvasási idő: 8 perc

A babák nem véletlenül veszik a szájukba a tárgyakat. Nemcsak az anyagok minőségével, textúrájával ismerkednek így, egyben arra készítik fel magukat, hogy egy napon ételt vegyenek a szájukhoz, aminek az ízét is megismerhetik. Ha a babák 6 hónapos kor környékén egyedül képesek kisebb játékokat megfogni és a szájukhoz venni, akkor miért ne hagyjuk nekik, hogy ez a természetesen kifejlődött tudás segítségükre legyen az étkezések során is? A babák olyan képességek birtokában jönnek a világra, melyeket tökéletesítve képesek túlélni és fejlődni, az evés sem kivétel ez alól.

“Nincs ésszerű, sem pedig kutatások által támogatott érv arra, hogy miért kell egy egészséges 6 hónapos babát bébiétellel, kanállal etetni. Az ilyen korú babák élvezik, ha függetlenek lehetnek és, ha használhatják a fejlődő ügyességüket. A 6 hónapos, aki elutasítja a kanalat, a normális fejlődés jeleit mutatja és az ösztöneit követi, nem pedig nehezen kezelhető gyerek.” Gill Rapley, PhD11

Mi az a BLW?

A BLW (Baby Led Weaning) az igény szerinti hozzátáplálás egy fajtája, mely szerint nem pürét ajánlanak fel a babák számára, hanem normál formában, pl. rudacskák vagy falatkák alakjában, puhára párolva vagy sülve kínálnak ételeket, amit a baba egyedül fogyaszthat. Először megtanulja megrágni, az ínyével szétnyomkodni az ételt, ha ezt magabiztosan tudja csinálni és a textúrákkal is megismerkedett, elkezd nyelni is. A gyermeket bevonják a családi étkezésekbe, egy asztalnál ülve, egészséges (nem feldolgozott, készételeket) fogyasztva “tanítják” az evés körülményeinek és módjának mikéntjére.

A módszer hallatán először szkeptikus voltam, mivel kevés tanulmány áll rendelkezésre, azonban az eddigi adatokból az látszik, hogy egyre népszerűbb és a BLW-t alkalmazó szülők más szülőknek is nagy valószínűséggel ajánlanák ezt a fajta hozzátáplálást1. Minél többet olvastam róla, annál szimpatikusabb lett. Részletesebb adatokat az előnyeiről és hátrányairól lentebb fogok közölni.

Az Amerikai Gyermekorvosok Szövetsége2 és a WHO ajánlása3 szerint 6 hónapos korig ajánlott a gyermek kizárólagos szoptatása (anyatej hiányában tápszerrel való etetés).

Ekkora kezdenek kiürülni a vasraktárak, amit megfelelő ételek fogyasztása tud pótolni. Azonban ideális esetben az anyatej marad az elsődleges kalóriaforrás 1 éves korig, utána viszont az anyatej fehérjetartalma nem elegendő3. A BLW (igény szerinti falatkás hozzátáplálás) módszer nem a kronológiai, inkább a fejlődésbeli érettség szerint számolja a hozzátáplálás kezdetét, de a fenti irányelvekkel összhangban, ez az idő nagyjából a 6 hónapos kor környékére esik.

A hozzátáplálás elkezdéséhez a következő feltételeknek kell teljesülni:

  • tud ülni (segítséggel etetőszékben, ölben vagy egyedül)
  • nem inog a feje, sokáig képes megtartani azt
  • képes megfogni kisebb tárgyakat
  • ezeket a szájához emeli, szájába rakja
  • érdeklődik az ételek iránt

A fenti feltételek nincsenek kőbe vésve, nem feltétlenül kell mindegyiknek teljesülnie a hozzátáplálás elkezdéséhez, az adott gyermeket ismerve érdemes mérlegelni. A stabil ülés és fejtartás viszont nagyon fontos a fulladás elkerülése érdekében.

Egy 6 hónap körüli babánál teljesülnek a feltételek, motorikája és kognitív képességei lehetővé teszik, hogy egyedül tudjon enni. A módszer lényege tehát, hogy a baba vezető szerepet kap a saját hozzátáplálását illetően. Ő dönti el, hogy miből, milyen gyorsan és mennyit szeretne enni, ilyen módon megtanulja, hogyan hallgasson a hasára és hogyan szabályozza az éhség és szomjúság érzetét.

A BLW elsődleges célja, hogy a baba kiskorától kezdve megtanulja, hogyan szabályozza az éhséggel és telítettséggel kapcsolatos érzeteit és megtanulja, hogy ez nem külső tényezőktől függ, ő maga az elsődleges megtapasztalója és ő tehet ellene.

A már említett Amerikai Gyermekorvosok Szövetsége szerint és számos tudományos tanulmány4,5,6 is kijelentette, hogy a babák képesek önszabályozásra és ennek a korai támogatása egész életre kiható étkezési szokásokat teremt. A BLW lehetőséget teremt arra, hogy a gyerekek mozgásfejlődése és kognitív képességei természetes körülmények között tovább fejlődhessenek és megengedi, hogy autonómiájukat gyakorolják. Mindez elengedhetetlen kelléke az önállóságnak.

A mai világban, amikor rengeteg feldolgozott és mesterséges színezékkel, ízfokozókkal tele étel áll rendelkezésre, különösen fontos, hogy a gyerekek megtanuljanak hallgatni a hasukra és egészséges, friss ételeken nőjenek föl.

Előnyök

Szakértők szerint a BLW elejét veszi a válogatósságnak, emellett étkezési zavarok és gyermekkori elhízás7 megelőzését támogatja, a babák kézügyességének fejlődését is elősegíti, valamint a memória fejlődését és annak cizelláltságát is megtámogatja4,5,6, mivel a babák megtanulják megkülönböztetni az ételeket, emlékeznek, hogy a kinézethez milyen íz társul.

Ez mind jól hangzik, de bennem felmerül a kérdés, hogy vajon így be tudják-e vinni a szervezetük számára fontos tápanyagokat és vitaminokat? A válasz igen, amennyiben egy kiegyensúlyozott étrendről van szó. Gill Rapley BLW szakértő szerint azonban más hozzátáplálási módszert érdemes fontolóra venni a koraszülött babáknál vagy azoknál, akik mozgásszervi vagy egyéb fejlődésbeli hátráltató tényező miatt nem tudják megkezdeni a saját maguk irányította táplálkozást6. Egy 2015-ös kutatás szerint7 a BLW és nem BLW babák között nem volt különbség makrotápanyag bevitel szempontjából (makrotápanyag, amire a szervezetnek nagy mennyiségben szüksége van: szénhidrátok, fehérjék és zsírok).

A módszer további előnye, hogy nem kell külön főzni a babára és nem kell pürésíteni. Egy gonddal kevesebb a konyhában. Amint a baba belejön, hogyan fogja meg hatékonyan a falatkákat és elkezdi lenyelni a falatokat, onnantól ténylegesen bármit felkínálhatunk neki, amit mi is eszünk (néhány fulladást okozó ételen kívül, mint a borsó, mogyoró). Nagyon hamar képesek eljutni odáig, hogy az egészen kis falatkákat is bevegyék a szájukba és mindent megrágjanak nyelés előtt.

A BLW gyakorló szülők szerint segíti az egészséges étkezésre való nevelést, olcsóbb módja a hozzátáplálásnak és úgy látják, hogy a babák jobban élvezik az étkezéseket1. Engem meglepett, mennyire önálló tud lenni egy hét hónapos baba és milyen ügyesen eldönti miből szeretne enni, megfogja, megrágja és lenyeli az ételt. A nagyobb falatokat, melyeket nem tud biztonságosan megrágni, kiköpi. Elképesztő, hogy az önállóságuk gyakorlásához milyen nagy arányban szükséges teret és bizalmat biztosítani, a többit ők hozzáteszik.

Hátrányok

Az imént említett kutatásban nemcsak a szülők, de gyermekorvosok nézeteit is vizsgálta. Ők inkább a negatívumokat emelték ki, leginkább a fulladásveszély, lehetséges vérszegénység és vashiány miatt nem ajánlanák ezt a módszert. Azonban a gyermekorvosok beszámolói szerint nem volt tapasztalatuk a BLW módszerrel és nézeteik jelentősen eltértek azon szülők nézeteitől, akik ezt a módszert választották1.

Egy 2013-as tanulmány szerint a BLW szülők átlagban 1-2 fulladás közeli állapotról számoltak be, melyet nyers alma vagy kis, érme alakú étel okozott, azt is elmondták, hogy ezeket a helyzeteket a babák egyedül megoldották, felöklendezték az ételt8.

Az öklendezés ugyanis egy természetes reflex, mely a babák esetében még a nyelv közepe és elülső része körül váltódik ki, arra szolgál, hogy a hátrébb csúszott vagy túl nagy falatot vissza segítse további rágáshoz10. Valójában egy védelmi mechanizmus, ami megvéd a fulladástól. Emellet természetesen nagyon fontos felügyelni a babát, étkezések során soha ne hagyjuk magára.

A szülők elmondása szerint az elején aggódtak a lehetséges fuldoklás miatt, de ez idővel elmúlt, amikor megtanultak különbséget tenni a fuldoklás és öklendezés között8.

Friss adatok szerint a nincs több fuldoklásos epizód a BLW babák körében. A fuldoklás gyakoribb volt azoknál a babáknál, akik kevesebbszer kaptak falatkás ételt9.

Hátrányként említik még a lehetséges vashiányt és vérszegénységet, ezek kapcsán viszont nem áll rendelkezésre adat. A BLW szakértők szerint a kiegyensúlyozott étrend megelőzi ezek kialakulásának kockázatát6, azonban ezt tudományos adatok nem tudják megerősíteni, sem pedig cáfolni.

A BLW további hátránya lehet, hogy étkezések után nagy a kupi, de BLW vagy nem BLW gyerek, az étel előbb vagy utóbb repülni fog. A kis fizikusok evés közben is tesztelnek, tanulnak, hozzátáplálási módszertől függetlenül.

Tápanyagok, amelyekre minden babának szüksége van

A vas fontosságát már említettem, de a legfontosabbak közé tartozik még az Omega-3, D vitamin, cink és a probiotikumok is. Az alábbi tápanyagokról szóló információkat, ajánlott beviteli mennyiséget a Born to Eat: Whole, Healthy Foods from Baby’s first bite5 könyv alapján és a NIH (National Institute of Health) ajánlásai alapján gyűjtöttem.

Omega-3 zsírsavak

Azok az anyák, akik a várandósság során szedtek magzatvédő vitaminokat, nagy valószínűséggel emlékeznek, hogy tartalmazott DHA-t. Ez a docosahexaenoic acid (dokozahexaénsav) rövidítése, ami egy esszenciális, telítetlen zsírsav. A szervezetünk nem tudja egyedül előállítani, ezért tápanyagok formájában kell bevinnünk. Az Omega-3 zsírsavak mind fontosak (ALA, EPA, DHA), megtalálhatók a sejtfalak szerkezetében, a retinában és nem utolsó sorban az agyban12. A DHA nagyon fontos az idegrendszer fejlődése szempontjából5, azonban az ajánlott napi beviteli érték nincs meghatározva, kivéve az ALA-ra (alfa-linolénsav) nézve. A táblázatban életkor szerint megtalálhatók az ajánlott mennyiségek.

Kor Ajánlott beviteli
mennyiség (ALA)
0-12 hónap 0,5 g
1-3 év 0,7 g
4-8 év 0,9 g
9-13 év (fiú) 1,2 g
9-13 év (lány) 1,0 g
14-18 év (fiú) 1,6 g
14-18 év (lány) 1,1 g

A babák be tudnak vinni elegendő mennyiséget a szervezetükbe, amennyiben napi szinten felkínálunk nekik egy-egy magas Omega-3 tartamlú ételt.

Például:

  • Halak (lazac, tonhal)
  • Magvak (lenmag, chia mag, dió)
  • Növényi olajok (lenolaj, szója olaj, napraforgó olaj)

 

D vitamin

Magyarországon minden babának felírja a gyerekorvos, mivel az anyatej nem tartalmaz elegendő mennyiséget. A szervezet nem tudja egyedül előállítani, de nagyon fontos a csontosodásra és csontok egészségére nézve. A napfény a legjobb módja annak, hogy elegendő D vitamint szerezzünk. Minél több időt töltsünk a napon, persze a tűző napot és azokat az órákat, amikor az UV sugárzás legerősebb, érdemes kerülni.

Cink és vas

A fejlődésben lévő szervezet és immunrendszerének erősítése érdekében fontos a cink bevitele. Ez az ásványi anyag nagyon sok ételben megtalálható. Ha a baba szokott kapni húsokat (pl. marha, szárnyasok), tejterméket, tojást, magvakat vagy hüvelyeseket és ezek közül egyet-egyet minden nap, akkor nagy valószínűséggel bevisz elegendő cinket5. A magas cink tartalmú ételek általában vasban is gazdagok5.

Magas vastartalmú ételek listája csökkenő sorrendben:

  • Bab
  • Étcsokoládé (45%-65% kakó)
  • Lencse
  • Spenót
  • Tofu
  • Vesebab
  • Csicseriborsó
  • Paradicsom
  • Marhahús
  • Krumpli
  • Kesudió

Probiotikumok

A kiegyensúlyozott bélflóra érdekében szükségünk van “jó bacikra”, ezek segítenek fenntartani az idegrendszer és testünk egészségét. A probiotikumok élő mikroorganizmusok (legtöbbször “jó bacik”), melyek egy sor betegség megelőzése és kezelése szempontjából fontosak14. A babákat leginkább a kólika, ekcéma és megfázás érinti.

Probiotikumokat különböző fermentált ételekkel tudunk bevinni a szervezetünkbe, ilyen például a savanyú káposzta, kombucha, miso. A tejtermékek közül a kefír és a joghurt (növényi joghurtok közül válasszuk az élőflórásat, a cimkén feltüntetik, ha tartalmaz probiotikumot).

Útravaló

A Baby Led Weaning, igény szerinti falatkás hozzátáplálás egyre népszerűbb hozzátáplálási irányzat, amelyben a babák vezető szerepet kapnak. A szülő bízik abban, hogy a gyermeke felismeri az éhség és teltségérzet jeleit és ennek megfelelően fog ételt magához venni. Elfogadja, hogy néha kevésbé éhes a gyerek és szinte alig fogy valami a tányérjáról. A baba az elejétől kezdve önállóságát gyakorolja, tanul, megfigyel és fejlődik, napról, napra ügyesebben veszi magához az ételt.

A szülő csak megfigyel és támogat, de nem passzív. A gyermek igényeire reagál és segíti azt, ha kell. A gyermek fejlődését követi és, ha kell, közbelép. A hozzátáplálás sem fekete-fehér, közben a megérzéseinkre is hagyatkozni kell és, ha valami nem működik, akkor közbe kell avatkozni.

Én az elején úgy éreztem nem haladunk sehova és elgondolkodtam azon, hogy feladom és hagyományos módszerrel folytatjuk a hozzátáplálást, de egyszer csak elkezdett enni, rágni, nyelni, mintha mindig is ezt csinálta volna. Az aznapi ebéd és a vacsora között ég és föld volt a különbség, szinte minden falatot tökéletesen leharapott, megrágott és lenyelt. Ledöbbentem, mennyire fontos a szülői bizalom, nem csak a hozzátáplálás, hanem minden élethelyzetben. A gyerekek valószínűleg sokkal többre és sokkal hamarabb képesek lennének, ha hagynánk őket kibontakozni. Minden szülőt csak biztatni tudok arra, hogy legyen türelmes és néha hagyja, hogy a gyereké legyen a vezető szerep, akár étkezés, játék, olvasás vagy szundi kapcsán.

Ha valakinek kérdése van, szívesen válaszolok. Van olyan olvasó, aki BLW szerinti hozzátáplálást tervez? Mi az, ami legszimpatikusabb a módszerben? Ha kihagytam volna, akkor jelezzétek! Az is érdekelne, ha valaki más módszer mellett döntött, mi volt az oka.

 

Hivatkozások

  1. Cameron, S. L., Heath, A. L. M., & Taylor, R. W. (2012). Healthcare professionals’ and mothers’ knowledge of, attitudes to and experiences with, baby-led weaning: a content analysis study. BMJ open, 2(6), e001542.
  2. https://www.aap.org/en-us/advocacy-and-policy/aap-health-initiatives/HALF-Implementation-Guide/Age-Specific-Content/Pages/Infant-Food-and-Feeding.aspx
  3. Canadian Pediatric Society (2004). Weaning from the breast. Paediatrics & child health, 9(4), 249-63.
  4. Pesch, M. H., Shubeck, S. P., & Burrows, C. H. (2019). Baby-led weaning: Introducing complementary foods in infancy. Pediatrics, 36(1).
  5. Peterson, W. J., & Schilling, L. (2017). Born to Eat: Whole, Healthy Foods from Baby’s First Bite. Simon and Schuster.
  6. Rapley, G., Forste, R., Cameron, S., Brown, A., & Wright, C. (2015). Baby-Led Weaning: A New Frontier?. ICAN: Infant, Child, & Adolescent Nutrition, 7(2), 77-85.
  7. Brown A, Lee M. Early influences on child satiety responsiveness: the role of weaning style. Pediatr Obes. 2015;10:57-66.
  8. Brown, A., & Lee, M. (2013). An exploration of experiences of mothers following a baby‐led weaning style: developmental readiness for complementary foods. Maternal & child nutrition, 9(2), 233-243.
  9. Brown, A. (2018). No difference in self‐reported frequency of choking between infants introduced to solid foods using a baby‐led weaning or traditional spoon‐feeding approach. Journal of Human Nutrition and Dietetics, 31(4), 496-504.
  10. Naylor, A. J., & Morrow, A. L. (2001). Developmental Readiness of Normal Full Term Infants To Progress from Exclusive Breastfeeding to the Introduction of Complementary Foods: Reviews of the Relevant Literature Concerning Infant Immunologic, Gastrointestinal, Oral Motor and Maternal Reproductive and Lactational Development.
  11. Gill Rapley MSc RM, R. H. V. (2011). Baby-led weaning: transitioning to solid foods at the baby’s own pace. Community practitioner, 84(6), 20.
  12. https://ods.od.nih.gov/factsheets/Omega3FattyAcids-Consumer/
  13. https://ods.od.nih.gov/factsheets/Iron-HealthProfessional/
  14. https://nccih.nih.gov/health/probiotics/introduction.htm

 

3 hozzászólás

  1. Noemi Czuczor

    2020-02-21 at 17:43

    Szia Csenge! Ez is szuper cikk, köszönöm! Mi elkezdtünk blw-zni, és jó pár alkalom után be kellett látnunk, hogy a fiúnk egyelőre nincs készen erre az irányra. Nagyon habzsol, egyből nyel, közben stresszel hogy kiesnek a kezéből a darabok, olyan mintha a kis agya már sokkal előrébb járna, mint a testfunkciói és emiatt mérges lesz. Ezért picit szüneteltetjük, s majd később visszatérünk rá. De pl a kanalat egyre szebben fogja és emeli a szájához, csak mohóbb az átlagnál. ❤️

  2. Noemi Czuczor

    2020-02-21 at 17:49

    Illetve az lenne a kérdés, hogy a fenti étkeket ti adtátok már 6 hónapos kortól, mégha piciket is belőlük? Köszönöm!

    1. Csenge Török

      2020-02-22 at 10:08

      Szia. Örülök, hogy tetszett. És igen, minden gyerek más és csakis a szülő tudja felmérni, hogy megért-e a gyereke, néha valóban érdemes várni. Nálunk az elején nem volt jellemző a habzsolás (utána párszor előjött), sokáig alig evett és nem is zavarta. Kis mennyiségben minden felsoroltból kapott, de 1-2 hónapig ez nem jelentett pár falatnál többet. Esetleg az segíthet amikor látod, hogy azonnal nyel vagy hasonlók, hogy szavakkal instrukciókat adsz és közben mutatod is, hogyan kellene rágni. Ez nálunk bevált, hamar megtanulta a rágás, nyelés, kiköpés szavakat és tudta utánozni is. Sok sikert nektek! 🙂

Oszd meg saját véleményed