Szoptatással az elhízás ellen
Egy friss kutatás szerint az anyatejjel való táplálás nagymértékben csökkentheti a gyerekek elhízásra való hajlamát. Azt már régóta tudjuk, hogy a szoptatás a babára és a mamára nézve is jótékony hatásokkal bír, és ez a lista egyre csak gyarapszik. Nézzük meg melyek ezek a pozitív hatások illetve a szoptatás hogyan védi meg a gyerekeket az elhízással szemben.
Anyatej, mint optimális tápanyag forrás
Az anyatejben található immun faktorokról már rengeteget hallottunk, de arról kevés szó esik, hogy a tej összetételét pontosan mi befolyásolja.
Az anyatej dinamikusan változik és alkalmazkodik az anya és a baba igényeihez, erőforrásaihoz és állapotához mérten1. Tudjuk például, hogy a tej zsírtartalmának aránya változik szoptatás közben2. Továbbá arra is rájöttek, hogy a koraszülés ideje hatással van mind a tej zsír- és szénhidrát tartalmára, mind pedig kalóriatartalmára3. Az anyatej fehérjetartalma pedig csökken a szoptatás hosszával2, tehát minél idősebb korukig szopiznak a babák, úgy egyre kevesebb lesz az anyatej fehérje koncentrációja.
A tej összetételét befolyásolja még az anya genetikai állománya illetve attól is függ, hogy az anya tápanyagraktárai mennyire vannak kiürülve. De a baba igényei, súlya és neme is hatással vannak az összetételére4. Az anya súlya, mellmérete és zsír raktárai azonban a közhiedelemmel ellentétben, normálisan táplált populációban nem befolyásolják a tej mennyiségét vagy kalóriatartalmát5.
Egy érdekes kutatás szerint az anyatej kalória, zsír és fehérje tartalma változik attól függően, hogy a baba fiú-e vagy lány.
A kutatók szerint ezt nagy valószínűséggel a nemek eltérő fejlődési üteme és mintázata okozhatja1. A fiú babáknak termelődő tej zsír és fehérje tartalma magasabb, mint a lány babáknak termelődő tejé1,4,6. Az elméletek szerint a fiú babák általában kalóriadúsabb tejet igényelnek és már a várandósság alatt is több tápanyagot vonnak el az anyák szervezetéből. Továbbá az anyatej összetétele a csecsemő aktuális tápanyag igényeihez alkalmazkodva termelődik, ezzel maximálisan biztosítva minden fejlődéshez szükséges forrást. Elgondolkodtató ezek után, hogy vajon létezhet-e valaha olyan tápszer, ami képes lesz ilyen pontosan alkalmazkodni a fejlődő szervezethez.
Hogyan véd meg az elhízástól?
Egy nagyon friss, 2019 májusában megjelent kutatás arra hívta fel a figyelmet, hogy a szoptatott babákat kevésbé veszélyezteti a gyermekkori elhízás7.
A pontos mechanizmust még nem ismerjük, de az egyik magyarázat szerint az anyatej meggátolja, hogy gyermek- és serdülőkorban a bézs zsírsejtek idő előtt átalakuljanak fehér zsírszövetté7. Az emberi szervezetben jelenlegi tudásunk szerint háromféle zsírsejt van, a fehér, amely energiát tárol és elhízást eredményez, ha túl sok fel nem használt tápanyag van a szervezetben. Ezen kívül van még barna és bézs zsírsejt, amelyek energiát égetnek el, részt vesznek az anyagcsere folyamatokban. A különbség köztük, hogy a barna zsírsejtek velünk születettek, a bézs zsírsejtek pedig születés után alakulnak ki és a számuk jelentősen meghatározza az elhízás elleni “harc” hatékonyságát.
A folyamat pedig így néz ki kicsit részletesebben:
A kutatók azonosítottak egy anyatej specifikus lipid fajtát, ez az alkilglicerol-típusú (AKG-típus) éter lipid. Ami a tápszerben és a felnőtt étrendben egyáltalán nincs jelen. Ez a lipid fajta gátolja meg, hogy a bézs zsírszövet idő előtt átalakuljon fehér zsírszövetté.
Az anyatej AKG-kat a zsírszövet makrofágok (adipose tissue macrophages, ATM) alakítják át vérlemezke aktiváló faktorrá (palatelet-activating factor, PAF), ami végül aktiválja az IL-6/STAT3 jelzési útvonalat. Ez a jelzési útvonal indítja be végül a csecsemőben a bézs zsírsejtek termelődését.
Ezt alapul véve tehát, ha a csecsemő kevés AKG-t visz be a szervezetébe (anyatej hiányában például), akkor hamarabb elindul nála a bézs zsírsejtek elvesztése, ami növeli a zsírsejtek felhalmozódását7.
Útravaló
A szoptatással rengeteg hasznos tápanyag jut a csecsemő szervezetébe. Az anyatej védelmet nyújt betegségekkel szemben, személyre szabott tápanyag összetételével maximalizálja az adott baba túlélésre való esélyeit és segíti a növekedésben, fejlődésben.
Az anyatej olyan összetevőket is tartalmaz, melyek segítik meggátolni a zsírszövet túlszaporodását és ennek eredménye serdülőkorig is kihat.
Láthatjuk, hogy rengeteg érv szól a babák szoptatása mellett. Azonban vannak anyukák, akik nem tudják (vagy nem szeretnék) saját tejükkel táplálni a babájukat. Ilyen esetben el lehet gondolkodni az anyatej külső forrásból való beszerzésén. Rengeteg anyuka adományoz tejet, amelyhez legtöbbször térítésmentesen hozzá lehet jutni biztos forrásokból. Sajnos nincs tudásom arról, hogy a gyakorlatban jól működik-e a rendszer, akinek volt ezzel kapcsolatban tapasztalata, nyugodtan írja meg a komment szekcióban, remélhetőleg ezzel is tudunk segíteni másoknak.
47/1997. (XII. 17.) NM rendelet a kötelező egészségbiztosítás keretében járó anyatejellátás feltételeiről
- § A kötelező egészségbiztosítás ellátásairól (Ebtv.) és végrehajtásáról rendelkező 217/1997. (XII. 1.) Korm. rendelet 5. §-ának (3) bekezdésében foglaltak szerint térítésmentes anyatejellátásra jogosult
- a) a koraszülött,
- b) kis súlyú újszülött,
- c) az érett újszülött és csecsemő, ha súlyos
- ca) táplálkozási allergiában,
- cb) felszívódási zavarban,
- cc) hasműtéttel járó fejlődési rendellenességben szenved, és az anya saját tejével táplálni nem tudja.
- § Az 1. §-ban foglalt eseteken túl térítésmentes anyatejellátásra jogosult a csecsemő, ha az anya
- a) fizikailag alkalmatlan az anyatejjel történő táplálásra,
- b) olyan fertőző betegségben vagy mérgezésben szenved, amely a csecsemő egészségét veszélyezteti,
- c) olyan gyógyszert szed, amely szedése a szoptatás időszakában ellenjavallt,
- d) súlyos, gyakori tudatvesztéssel járó állapotban van,
- e) pszichés állapota a szoptatást lehetetlenné teszi,
- f) a szoptatás időszakában meghalt, vagy a gyermeket elhagyja.
- § Ez a rendelet 1998. január 1-jén lépett hatályba.
A rászorulók számára orvosi javaslatra 8 hónapos korig ingyenes az anyatej.
Erről több információt például a Heim Pál Gyermekkórház oldalán tudtok gyűjteni: http://heimpalkorhaz.hu/anyatej/anyatej-igenyles/
Más, Budapesten kívüli kórházak is foglalkoznak ilyesmivel, érdemes keresgélni a témában.
Hivatkozás:
- Bernstein, R. M., & Hinde, K. (2016). Bioactive factors in milk across lactation: Maternal effects and influence on infant growth in rhesus macaques (Macaca mulatta). American journal of primatology, 78(8), 838–850. doi:10.1002/ajp.22544
- Mitoulas, L. R., Kent, J. C., Cox, D. B., Owens, R. A., Sherriff, J. L., & Hartmann, P. E. (2002). Variation in fat, lactose and protein in human milk over 24h and throughout the first year of lactation. British Journal of Nutrition, 88(1), 29-37.
- Bauer, J., & Gerss, J. (2011). Longitudinal analysis of macronutrients and minerals in human milk produced by mothers of preterm infants. Clinical nutrition, 30(2), 215-220.
- Powe, C. E., Knott, C. D., & Conklin‐Brittain, N. (2010). Infant sex predicts breast milk energy content. American Journal of Human Biology: The Official Journal of the Human Biology Association, 22(1), 50-54.
- Barbosa, L., Butte, N. F., Villalpando, S., Wong, W. W., & Smith, E. O. (1997). Maternal energy balance and lactation performance of Mesoamerindians as a function of body mass index. The American journal of clinical nutrition, 66(3), 575-583.
- Hinde, K. (2009). Richer milk for sons but more milk for daughters: Sex‐biased investment during lactation varies with maternal life history in rhesus macaques. American Journal of Human Biology: The Official Journal of the Human Biology Association, 21(4), 512-519.
- Yu, H., Dilbaz, S., Coßmann, J., Hoang, A. C., Diedrich, V., Herwig, A., … & Körner, A. (2019). Breast milk alkylglycerols sustain beige adipocytes through adipose tissue macrophages. The Journal of clinical investigation, 129(6).
- 47/1997. (XII. 17.) NM rendelet a kötelező egészségbiztosítás keretében járó anyatejellátás feltételeiről: http://njt.hu/cgi_bin/njt_doc.cgi?docid=29963.278724
Oszd meg saját véleményed