Gondozás, Nevelés

Mire van és mire nincs szüksége egy újszülöttnek? – Kelengyelista

Olvasási idő: 5 perc

A boltokban elérhető rengeteg termék között egyre nehezebb kiigazodni. Manapság minden „fejleszti a csecsemőt”: játékok, hintaszékek, pihenőszékek, körforgók, még a cumik is. A szülő pedig, aki a legjobbat szeretné a gyermekének, nem mindig tudja eldönteni, hogy mi az, ami tényleg hasznos és fontos a baba fejlődéséhez és mi az, ami kidobott pénz. Pszichológus szemmel és egy totyogó anyukájaként létrehoztam egy (gyermekközpontú) listát, amiben leírom szerintem mi az, ami fontos, vagy jó, ha van és arról is írok, amit fölöslegesnek vagy kifejezetten a fejlődésre károsnak találok.

 

Babakelengye: amire szükség van vagy jó, ha van

1. Kiságy vagy babaöböl

Az első 6-12 hónapra vonatkozóan az egy szobában, de külön felületen alvás javasolt a balesetek és SIDS esélyének csökkentése szempontjából.

2. Pelenkázó

Lehetőleg minél nagyobb legyen és hozzáadott plusz, ha magas peremmel is rendelkezik. Természetesen soha ne hagyjuk a babát felügyelet nélkül a pelenkázón, azonban a magas perem lehetővé teszi a biztonságos mozgást, forgolódást és idősebb korban a felállást is.

A babáknak óriási élmény ilyen magasról szemlélődni időről-időre. Ne vegyük el tőlük a tapasztalatszerzés lehetőségét.

3. Járóka vagy babakarámmal elkerített rész

Az önfeledt és önálló játék, ami ebben a korban a legfontosabb tanulási forma a biztonsággal kezdődik. Csecsemőkortól egészen totyogókorig a legbiztonságosabb, ha a játék egy erre a célra fenntartott, biztonságos területen történik.

4. Autósülés

5. Babakocsi vagy babahordozó

6. Rugdalózók, kényelmes ruhák

A baba minden testrészével érzékel és tanul a világról. Meleg nyári napokon hagyjuk őket zokni nélkül és lehetőség szerint fürdetések előtt fél-1 órát hagyjuk őket teljesen szabadon, fektessük őket hátra, hogy gyakorolhassák a mozgást és ismerkedhessenek az izmaik feszülésével.

7. Hálózsák

A biztonságos alvás érdekében takarók helyett a szoros pólyát vagy a hálózsákot javaslom.

8. Babakád

9. Játékok, könyvek

Az első három hónapban néhány rágóka, és kisebb méretű kendők elegendőek. Ilyenkor még minden új a babáknak és sokáig el tudnak játszani a ruhájuk tapogatásával vagy a kezük vizsgálgatásával is.

3-6 hónapos korban lefoglalja őket a mozgásfejlődés. Igyekeznek átfordulni, közben megállnak pihenni és nézegetik a bútorokat, képeket a falon, a függönyöket. Hasznos lehet néhány könyv vagy puha játékok, rágókák, olyan tárgyak, amiket könnyen meg tudnak fogni.

„A passzív játékok aktív babákat eredményeznek” Magda Gerber

Játék választásánál mindig tartsuk fejben, hogy a jó játék nem csinál semmit, nem énekel, nem villog, nem beszél.

A játékról és a játszó környezet kialakításáról ITT és ITT írtam.

babakelengye hordozó

 

Jó lehet, ha van…

A következő listában szereplő használati tárgyakra nincs kifejezetten szüksége senkinek, viszont megkönnyítheti a hétköznapokat és néha hasznos, ha kéznél vannak.

1. Pelenkázó táska

Igazából bármilyen táska vagy hátizsák megteszi.

2. Pihenőszék

Pihenőszék alatt egyszerű kialakítású, nem hivalkodó színű, nem éneklő és villogó dolgot értek, ami csupán arra szolgál, hogy napi egy-kétszer 10-15 percre beletegyük a babát, ha éppen nyűgösebb kedvében van és valamiért éppen akkor kellene mosogatnunk vagy főznünk. A következő listában írni fogok róla, hogy mi a pihenőszékek hátránya és milyen nem javasolt.

3. Etetőszék

Azonban az ölben etetés is opció.

 

Amire nincs szükség:

1. Kenguru hordozó

Az ilyen hordozó kialakítása lehetővé teszi, hogy a mi hasunk és a baba háta érintkezzen, tehát hasra kötve a baba előrefelé nézzen. Ezt több szempontból is károsnak találom: a baba lába ilyenkor lóg, a csípőre és gerincre nézve nem ideális ez a hordozási technika. Továbbá gondolhatnánk, hogy a babának milyen jó ilyenkor, hiszen mindent lát.

A pici babáknak a külvilág óriási ingermennyiséget jelent és borzasztóan fárasztja az idegrendszerüket. A túlingerelt baba könnyen túlfárad és onnantól kezdve borul az alvás is. A túlfáradt baba alvása sajnos nem pihentető.

Ha a baba felénk néz (pl. hordozó kendőben), a lábai széttártak, a csípője megfelelő pózban van és, ha elfárad, bármikor hozzánk tud bújni és elaludhat rajtunk.

2. Hintaszékek, ringatók

A hintaszékek és ringatók is (különösen, ha az elektromosan működtetett változatokról beszélünk) könnyen túlingerelhetik a babákat. A baba feje fölé akasztott (általában színes és hangos) játékok, a hivalkodó színek és az automatikus ringatás sok a babának.

A babák eleinte nem tudják jobbra-balra forgatni a fejüket és nyakizmok híján a középvonalon sem tudják megtartani azt. A hintaszékek puha kialakítása azonban lehetővé teszi, hogy a kis fejük pontosan beilleszkedjen és előre tudjanak nézni. Ez hosszú időn át nagy súlyt jelent. Mivel nem tudják mozgatni (izomzatuk miatt és a hintaszék kialakítása miatt sem), a fej ellaposodhat.

Manapság a babák egyre több időt töltenek autósülésekben és hintaszékekben, melyek korlátozzák a fej mozgatását.

Ezzel szemben a játszószőnyegen, amikor sima, de valamelyest puha felületen tartózkodik a csecsemő, először csak egyik irányba néz majd idővel megtanulja forgatni a fejét. A szoba felfedezése közben ide-oda nézeget, a fej forgatása kiegyenlíti a súlyeloszlást, ezért kevés esély van arra, hogy ellaposodjon a fej. Hintaszék helyett tehát egyértelműen inkább a járókát vagy babakarámmal elkerített játszószőnyeget javaslom.

3. Ugrálók, rugós hinták, holdjárók

A mozgásfejlődés elősegítése érdekében arra van szükség, hogy a baba érezze a saját testét, érezze a határait, valós testképe alakuljon ki, megtanulja a gravitációt, érzékelje az egyensúlyát. Az ugrálók és holdjárók téves képet mutatnak a babáknak és “félretanítják” őket.

A babák agya persze rugalmas és hamar megtanulnak korrigálni, azonban ha azt szeretnénk, hogy a totyogónk ne essen le minden bútorról és ne kelljen szívrohamot kapnunk minden egyes alkalommal a játszótéren, akkor inkább hagyjuk, hogy a mozgás saját ütemében, természetesen fejlődhessen.

A csontozat, izomzat fejlődése szempontjából ugyanígy fontos az is, hogy ne ültessük, ne állítsuk és ne vezetgessük a babákat, amikor erre egyedül még nem képesek.

4. Cumi

Hangadással a baba kommunikál, először ismerkedik a saját hangjával, később tudatosan kommunikál velünk, azonban ha valami folyton a szájában van, akkor ez nehezebben megy neki.

Ha nem kínálunk cumit, nem jelenti azt, hogy automatikusan ujjszopó lesz. De ha mégis, véleményem szerint ez jobb, mint a cumi, hiszen tényleg csak akkor használják, amikor fáradtak vagy megnyugvásra vágynak. Játék, beszéd közben nem jellemző, ilyenkor kiveszik a szájukból a kezüket.

5. Babakocsira és autósülésre akasztható játékok

A babák még soha nem látták a külvilágot, nem láttak még fát, leveleket. Ne rakjunk eléjük egy játéksort, ami kitakarja a látványt, hagyjuk őket nézelődni.

Az első hetekben még nem igazán látnak messzire, ez tény. Azonban adjuk meg nekik a lehetőséget, hogy az első séta alkalmával is nézhessék a fákat, ahogyan a szél lengeti a leveleket. És bízzunk benne, hogy minden baba találni fog magának valami izgalmasat, amit nézegetni szeretne.

A szemizmok erősödése szempontjából is fontos, hogy a séták alkalmával lehetőségük legyen távolra és közelre is nézni. Ne blokkoljuk a látóterüket játékokkal.

 

Útravaló

A listákat valószínűleg lehetne részletezni vagy bővíteni, de remélem a legfontosabbakat összegyűjtöttem és bízom benne, hogy ezzel segíteni tudtam néhány családnak. A szokásosnál kicsit minimalistább hozzáállás segíthet abban, hogy a gyermekünket segítsük a képességei kibontakoztatásában.

Ez alatt azt értem, hogy ne szórakoztassuk a nap minden percében, hanem vegyünk elő passzív, nyitott végű, egyszerű játékokat, amelyeket tanulmányozhat, megismerhet és a saját kreativitása szerint használhatja őket.

A sok gizmo háttérbe szorítása kicsit több teret enged a személyes kapcsolatok és kötődés mélyülésének. Lehetővé teszi, hogy igazán odafigyeljünk a baba apró kommunikációs jelzéseire és arra adekvátan tudjunk reagálni.

Az ilyen apróságok a világot jelentik számukra és megalapozzák a személyiségük nagyon nagy részét. Érzik, hogy érdeklődéssel figyelünk rájuk és a problémájukra, érzik, hogy ahelyett, hogy beraknánk őket a hintába, megpróbáljuk megérteni a nyűgösség valódi okát. Néha kiderül, hogy egy kis simogatásra vágytak, máskor rugdalóznak kicsit, közben “beszélgetnek” és kidolgoznak egy-két buborékot a pocakból.

A csecsemők rengeteget értenek az őket körülvevő világról és a céljuk, hogy egyre többet értsenek. Nekünk eleinte nehéz lehet lelassítani és megpróbálni egy teljesen más fejjel gondolkozni, de idővel egyre jobban bele lehet jönni.

Oszd meg saját véleményed