Gondozás

Így eszik egy 2 éves BLW-s: Falatkás hozzátáplálás tapasztalatok

Olvasási idő: 6 perc

A falatkás hozzátáplálás egyre népszerűbb a családok körében, én is írtam róla korábban és kétségkívül a legolvasottabb cikkeim között szerepelnek. Ezért most összegyűjtöttem mi az, amit továbbra is hasznosnak találok és van-e olyan dolog, amit máshogyan csinálnék.

A falatkás hozzátáplálás, Baby Led Weaning módszer elméleti és tudományos hátteréről ebben a cikkemben írtam, gyakorlati tapasztalatainkat pedig itt osztottam meg. Most nézzük hogyan alakultak a 2 éves kisfiam étkezési szokásai és van-e olyan, amin változtatnék, ha újra kezdhetném. Olvasói kérésekre néhány kedvenc ételét is megosztom, amikkel remélem inspirációt tudok adni azokra a napokra, amikor éppen kifogytok az ötletekből 🙂

Kanál és villa használata babáknál:

A BLW módszer egyik alapköve, hogy a babának falatkás ételeket kínálunk, hogy egyedül próbálkozhasson az étel szájhoz emelésével, gyakorolja a rágást és nyelést. Az evőeszközt igénylő ételeket pedig evőeszközzel kínáljuk. Az elején ez legtöbbször csak zabkása, joghurt kiskanállal.

Amikor a baba először 6 hónapos korában találkozik kanállal és onnantól kezdve folyamatosan, minden nap gyakorolni tudja a használatát, akkor nem kell azon aggódnunk, hogy mikor fogja megtanulni az evőeszközök használatát, hiszen egy természetes fejlődési folyamat része lesz.

Természetesen a hagyományos pürés hozzátáplálás sem zárja ki, hogy a kezdetektől kanalat adjunk a babának. Hozzátáplálás típusától függetlenül mindenkinek csak ajánlani tudom, hogy hagyjuk a babát minél többet gyakorolni, de az evőeszköz használata soha ne legyen kötelező.

Adjuk meg a gyerekeknek a gyakorlás és fejlődés lehetőségét, de segítsünk, ha kell!

A villát akkor érdemes bevezetni, amikor a kanalat már ügyesen használja és probléma nélkül a szájához emeli vele az ételt. Mi 12 hónapos kor körül adtunk először villát és azonnal értette mire való, nagyon ügyesen használja azóta is.

Az, hogy evőeszközt adunk a babának és hagyjuk, hogy egyedül próbálkozzon, nem jelenti azt, hogy a szülő nem segíthet. Még 2 éves korban (sőt utána is) jellemző, hogy a gyerekek elfáradnak és kevésbé lesznek motiváltak az evésben vagy épp csak egy kis babusgatásra és extra figyelemre vágynak a szülő részéről.

Nálunk sokszor elég annyi, hogy rárakjuk az ételt a villára, kanálra, néha pedig ennél több kell. Ez teljesen rendben van így. Semmiképp ne eröltessük, hogy egyedül egyenek, az ellenállást vált ki, ami könnyen szélmalomharccá alakulhat.

26 hónapos korában adtunk neki először kést, amivel egyedül próbálkozhatot. Ikeás étkészlete van, a kés egyáltalán nem éles, pont annyira jó, hogy rántottával vagy amerikai palacsintával kipróbálhatják a vágást és gyakorolhatnak, ha kedvük van hozzá.

Mit egyen a 2 éves gyerek?

A BLW módszer szerint kezdetektől azt eheti a gyerek, amit a család többi tagja (a legelején kisebb módosításokkal).

2 éves korra nálunk teljes mértékben megegyezik a kisfiam menüje a mienkkel. Igyekszem változatosan főzni, figyelek arra, hogy minden étkezés tartalmazza a legfontosabb makrotápanyagokat (fehérje, szénhidrát, zsírok) és amennyire lehet próbálom kiegyensúlyozni a mikrotápanyagok, vitaminok bevitelét is.

Ha minél több friss alapanyagot használunk és mi készítjük a gyerekek és család ételét, akkor általánosságban magasabb tápanyag tartalomra számíthatunk, mint amikor feldolgozott ételeket használunk.

Kisgyermekkorban van néhány vitamin és ásványi anyag, ami elengedhetetlen a megfelelő növekedés érdekében, ezekre kiemelt hangsúlyt fektetek, de sosem szólok bele abba mikor mit fogyaszt vagy nem fogyaszt el a tányérjáról.

Fontos tápanyagok, amelyekre minden totyogónak szüksége van:

A makrotápanyagokra (fehérjék, szénhidrátok, zsírok) mindenkinek nagy szüksége van, mivel ezek adják a szervezet működése számára a megfelelő energiát, biztosítják a fejlődést, növekedést. De ezeken kívül, főleg növekedő szervezet esetében fontos odafigyelni néhány mikrotápanyagra is.

A fehérje növekedésben játszott szerepéről bizonyára már mindenki hallott, a szénhidrátokat pedig általában szeretik a gyerekek és nem szokott probléma lenni a bevitelükkel. Amire talán kevésbé szoktunk odafigyelni az a megfelelő zsírok fogyasztása.

1. A kisgyermekek agyfejlődése szempontjából a „jó zsírok” különösen fontosak.

  • Ne spóroljunk a jó minőségű olivaolajjal, tökmagolajjal (ezeket a kisfiam nagyon szereti pl. „fűszerként” tésztára öntve)
  • Kínáljunk gyakran magvakat, uzsonna mellé jól passzol a dió, mandula, kesudió, földimogyoró (ezek jó növényi fehérjeforrások is)
  • Az avokádó, chia mag, lazac és egyéb zsíros halak legyenek gyakori ételek a tányérukon

2. A vas szintén nagyon fontos a megfelelő idegrendszeri fejlődés, mozgásszervi és viselkedéses problémák kialakulásának megelőzése szempontjából1.

Szakemberek szerint 1 éves kor alatt vassal dúsított tápszer adása szükséges a nem anyatejjel táplált babáknak. A szoptatott babáknak kiegészítő cseppek formában javasolják pótolni a vasat, mivel 4-6 hónapos kor után az anyatej vastartalma már nem elegendő1,2.

Kutatások szerint gyermekeknél a vas felszívódását nagyban gátolja a tehéntej (és egyéb tejtermékek) fogyasztása, ezért a tej 1 éves kor alatt egyáltalán nem ajánlott, utána pedig mértékkel való fogyasztását javasolják. Fontos, hogy a vasban gazdag ételeket (vagy vas cseppeket) 2 éves kor után se kínáljuk egy időben tejjel.

Vasban gazdag ételek:

  • Húsok, halak
  • Tojás
  • Bab
  • Lencse
  • Barnarizs
  • Tofu
  • Spenót (és egyéb zöld levelek)
  • Édesburgonya
  • Krumpli
  • Szilva (szárított verzió is)
  • Mogyoróvaj

A vas felszívódását segíti a C vitamin. Vasban gazdag ételeket kínáljunk gyümölcsökkel, zöldségekkel.

gyerek menü étel ötlet

Totyogó menü ötletek:

A teljesség igénye nélkül felsorolok néhány ételt, ami nálunk nagy kedvenc lett. Ezeket is igyekeztem úgy összeállítani, hogy minél több étel-kategóriát és tápanyagforrást lefedjenek.

Ha valamit nem szeret a gyerek, érdemes újra és újra a tányérjára tenni. Velünk számtalanszor előfordult, hogy egyik napról a másikra megszeretett valamit. Próbáljuk variálni az elkészítés, fűszerezés módját, hogy eltaláljuk az ízlésüket. Ha bevonjuk az ételkészítés menetébe, nagyobb kedvvel fogja megkóstolni a kész ételt.

Reggeli:

Rántotta – soha nem ette meg, amíg egy nap sajtot nem reszeltem rá. A sajtos rántotta azóta minden mellé jöhet (jó fehérje és vas forrás is).

Zabkása – változatossá és tápanyagdússá tehető, ha kis joghurtot, magvajakat teszünk a tetejére. Mi chia és lenmagot szoktunk belefőzni, a tetejére pár szelet banán (kisebbeknek szétnyomkodva) és kész is a szuper-reggeli.

Totyogó palacsinta – Egy tojás, egy banán szétnyomkodva, kevés zabliszt , épp annyi ami összefogja, kis fahéj. „Amerikai palacsinta” stílusban omlós korongokat sütök belőle. A tetejére szintén kenhető mogyoró- vagy mandulavaj, kínálhatjuk gyümölccsel, ami még hívogatóbbá és kiegyensúlyozottabbá teszi.

Joghurt magvajakkal – A magvajat vagy kis chia magot joghurtba keverem. A tetejére szintén mehet bármilyen gyümölcs, 2 éves kor körül (vagy fogak mennyiségétől függően) cukormentes granola vagy müzli is.

Tízórai vagy uzsonna:

Baba muffin változatok – ez valamilyen gyors, gyerekbarát muffin ami néha sós, néha édes (de cukormentes), attól függően épp milyen hozzávalóink vannak itthon. Pár napig eláll és fagyasztani is szoktam őket. Fagyasztóból kivéve viszonylag hamar kienged és fogyasztható.

Muffin recept 1:

2 nagyobb érett banán összenyomkodva
1/4 bögre mogyoróvaj (lehetőleg 100%-os)
3 tojás
1 ek vanília
1/2 bögre olvasztott vaj/kókuszolaj
1 bögre fagyasztott gyümölcs
1 1/2 bögre teljes kiőrlésű liszt
1 1/2 tk sütőpor
1/2 tk fahéj
2 ek darált chia vagy lenmag

Mindent összekeverek és muffin formában kisütöm 180 fokon.

Muffin recept 2:

1 bögre reszelt sajt
1 bögre teljes kiőrlésű liszt/főtt quinoa
1 bögre brokkoli/spenót (fagyasztott is működik)
10 tojás
Só, bors

Gyümölcs és magvak

Perec/kifli humusszal

Ebéd és vacsora:

Sütőben sült zöldségek hummusszal – kis olajba vagy pesztóba forgatom a kockára vágott zöldségeket (édesburgonya, répa, cékla, hagyma, ami épp van itthon) és készre sütöm, a tetejére jó sok hummuszt teszek. Néha bulgurral, quinoával vagy kuszkusszal kínálom neki.

Lazac – változó milyen körettel adom neki, mostanában egyáltalán nem válogat. Volt olyan időszak, amikor nem ette meg a lazacot, de nem adtam fel és most újra elfogadja.

Leveles tésztába tekert gomba és mozzarella – szintén változó a köret, néha csak magában eszi. 20 perces vacsinak tökéletes.

Tészták – túrós csusza, carbonara, vegán mac ‘n cheese a kedvencei. A tésztát majdnem minden totyogó szereti, ezzel a ponttal sajnos nem sok inspirációt tudok adni.

Fahéjas bundás kenyér („French toast”) – Ez reggelinek is tökéletes. Vacsorára olyankor szoktam csinálni, amikor Samu már fáradt és gyorsan kell valami. A tojást felverem, fahéjjal fűszerezem, beleforgatom a kenyérszeleteket és kevés olajon vagy olaj nélkül serpenyőben kisütöm. Almával vagy banánnal szoktam kínálni, néha gyümölcspürébe mártogatja.

Sült tofu zöldségekkel – A tofut kis kockákra vágom, pár percig áll az olajos, kis szójaszószos, mogyoróvajas, mézes pácban, majd serpenyőben kisütöm. Paprikát, apróra vágott brokkolit, gombát és rizstésztát kínálok mellé.

Curry – Ez szintén bármilyen zöldségből megoldható. Általában kockára vágom az édesburgonyát, cukkinit, krumplit, mehet bele lencse vagy csicseriborsó (csemegekukorica, borsó és egyebek is). A zöldségeket jó sokáig főzöm paradicsomos-kókuszejes vízben. Curry porral, sóval, borssal fűszerezem és amikor egészen besűrűsödött rizzsel vagy magában tálalom. Legfinomabb akkor, ha előre megfőzöm és van ideje összeérni az ízeknek.

Az ételeket a teljesség igénye nélkül soroltam, természetesen nem csak ezt eszi/esszük, ezek a kedvencei jelenleg. A köret is változó, igyekszem minél több ízt megismertetni vele és remélem minél többféle vitamin bejut a szervezetébe.

Még egyszer kiemelném, hogy ez a lista ötleteket kíván adni és nem kizárólagos iránymutató a 2 éves korosztálynak. Nem dietetikus a végzettségem, tehát fogadjátok úgy, mint egy ismerős anyuka tippjeit. A fenti táplálkozással kapcsolatos információkat a megjelölt tudományos kutatásokból illetve a Stanford Egyetem online kurzusából (Child Nutrition and Cooking, Gyermek élelmezés és főzés) gyűjtöttem.

Változtatnék-e valamin?

Nem. Örülök, hogy a BLW mellett döntöttünk anno. A maszatolás nem zavart különösebben, hiszen előbb utóbb minden gyerek kísérletezni fog az étellel.

Voltak étel ledobálós időszakok, olyanok is, amikor jobban támaszkodott a segítségünkre és olyanok is, amikor tömte az ételt. Ezeket sosem büntettük, igyekeztünk segíteni és hamar elmúltak. Volt néhány öklendezés, mint az általában lenni szokott a gyerekeknél, de „komolyabb” szerencsére nem volt. Hozzáteszem, hogy az öklendezés egyszer a legelején és utána 2 éves kor körül volt néhányszor. Nem hiszem, hogy hagyományos hozzátáplálással ennél kevesebb lett volna, sőt, az biztos, hogy jobban aggódtam volna amiatt, hogy félrenyel-e vagy megbírkózik-e egyedül a darabos ételekkel.

Nekünk nagyon bevált a módszer, de csak azoknak ajánlanám, aki nem parázik rá túlságosan a “veszélyeire” illetve át tudja engedni a kezéből az irányítást. Ha a BLW mellett döntünk, akkor érdemes ténylegesen csak megfigyelni és hagyni tanulni (időnként segíteni, ha szüksége van rá).

 

Ti melyik módszer mellett döntöttetek és miért?


Hivatkozások:
1. Kazal Jr, L. A. (2002). Prevention of iron deficiency in infants and toddlers. American family physician, 66(7), 1217.
2. Ziegler, E. E. (2011). Consumption of cow’s milk as a cause of iron deficiency in infants and toddlers. Nutrition reviews, 69(suppl_1), S37-S42.

Online kurzus:
https://online.stanford.edu/courses/som-y0002-child-nutrition-and-cooking

Oszd meg saját véleményed